VETENSKAPEN HÄNDER SLEEP

Sömn är en vanlig och viktig del av våra liv. Men när du tänker på det blir det medvetslös och förlamad i slutet av varje dag, det är en mycket märklig sak att göra. Med tanke på att vi spenderar nästan 1/3 av våra liv som sover, är det svårt att tro att vi fortfarande inte vet den exakta anledningen till att vi behöver sova. Tack vare en ny ökad vetenskaplig forskning har vi emellertid ny inblick i vad som händer med våra kroppar när vi sover, liksom konsekvenserna av att vi inte får tillräckligt med sömn.

När vi drabbas av en skada är det viktigt att känna igen sömn som en viktig del av rehabiliteringsprocessen. Sömnkunnig Dr Michael Twery PhD summerar fördelarna med att sova snyggt; “Sömn påverkar nästan varje vävnad i vår kropp.” Sömn ger oss den lägsta nivån av stress (internt och externt) på kroppen, vilket gör att vi kan återställa både mentalt och fysiskt. Dessutom spelar sömn en stor roll i hormonreglering, förbättrar kardiovaskulär och immunsystemfunktion, ökar kognition och förbättrar nervfunktionen. För att förstå hur sömn kan förbättra återhämtningen måste vi titta på sömncykeln.

Sömncykeln
Det finns två viktiga delar av sömnväckningscykeln:

1. Slow Wave Sleep (även kallad Deep Sleep)
Under långsam vågs sömn slappar kroppen av, andningen blir mer regelbunden och hjärnan blir mindre mottaglig vilket gör det svårare att vakna. Denna fas är avgörande för förnyelse och reparation av kroppen (särskilt viktigt efter en skada).

2. Snabba ögonrörelser (REM)
Under REM-sömn kommer din hjärna till liv. Din hjärna rensar bort irrelevant information, ökar ditt minne och underlättar lärande och neuraltillväxt. Typiskt förekommer REM-fasen i korta sprickor omkring 3 till 5 gånger per natt.

För att sammanfatta; Långsam vågsöm är viktigt för fysisk återhämtning, medan REM-sömn hjälper dig att återhämta sig mentalt. Om du inte sover, är ditt immunförsvar försvagat, muskelvävnaden reparerar inte och återhämtar sig, och din hjärna blir förvirrad.

Hur mycket sömn behöver du?
De flesta experter är överens om att vuxna behöver minst 7 timmars sömn per natt. Ännu viktigare, vi måste förstå att konsekvent att inte få tillräckligt med sömn har en kumulativ effekt på kroppen. Detta kallas “Sömn skuld”. En ny studie visade att om du bara får 6 timmars sömn per natt i två veckor rakt, minskar din mentala och fysiska prestanda till samma nivå som om du hade stannat vaken i 48 timmar. Med tanke på att trötthet och dålig teknik är riskfaktorer för skada kan bra sovvanor hjälpa oss att förhindra att vissa skador uppstår i första hand.

Tips för att få mer sömn
• Träna regelbundet: Forskning visar att de som tränar rapporterar en bättre sömnkvalitet än de som är stillasittande. Habit erbjuder ett brett utbud av träningsalternativ som kan hjälpa dig att sova bättre.
• Smärthantering: Om du har ont, riskerar du att du inte sover bra. Sjukgymnaster kan ge expert praktisk behandling för att minska smärta, särskilt efter en ny skada.
• Skumrullnings- och släppprodukter: Vi levererar en rad TriggerPoint Performance-produkter på våra klubb- och klinikmottagningar. En fysioterapeut eller personlig tränare kan ge dig råd om den bästa produkten för dina behov och kan visa dig en rad frisättningsövningar som hjälper dig att slappna av före sängen.
• Undvik skärmar: Träna hjärnan som sömntid betyder sömntid (inte Facebook, Twitter, Netflix eller arbete!).
• Konsistens: Syfte att vakna och gå och lägga sig samtidigt samtidigt varje dag.
• Undvik ämnen som förändrar ditt humör: Kaffe, socker, alkohol och nikotin har alla negativa effekter på vår sömn.

Oavsett om du är stressad, trött, återhämtar sig från en skada, eller känner att du är underpresterande, är svaret enkelt. Få mer sömn. Din kropp och sinne kommer att tacka för att du skapar bättre sovvanor.

bäst billig SANERING STOCKHOLM service pris

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress spam blocked by CleanTalk.