Lång väg till demokrati i Egypten

När vi besökte Egypten mötte landet sitt första valomgång till parlamentets lägre hus – ett val som hölls i ungefär en tredjedel av valkretsarna den 28 november. Den andra omgången av val ägde rum i mitten av december och den tredje kommer att hållas i början av januari. Ytterligare tre valrundor hålls senare till parlamentets övre hus i mars 2012.

Komplexiteten i valprocessen är ett resultat av en egyptisk vallag som säger att det måste finnas en domare närvarande vid varje omröstningsstation för att säkerställa att processen genomförs på ett rätt sätt. Och eftersom det finns tre gånger så många omröstningsstationer som domare i landet hålls val till parlamentets två kamrar i tre omgångar vardera. Efter valet kommer en utskott på 100 personer att utses för att skriva Egypts nya konstitution.

Denna process är besviken med allvarliga svagheter, inte minst eftersom resultatet av varje val publiceras som påverkar följande val. Komplexiteten av det speglar emellertid att dessa är de första fria valen sedan före militärkuppet 1952.

Bortsett från denna udda valprocess var det två frågor som ständigt återföll i våra möten med parti-, organisations- och företrädare för näringslivet: islamernas styrka och militärens roll.

Att partier som representerar politisk islam skulle vinna en stor del av platserna i parlamentet var något vi träffade var säker på – även om deras värderingar i saken skilde sig. De betonade vikten av att inte uppfatta dessa islamiska styrkor som en homogen grupp – betonade skillnaderna mellan å ena sidan det muslimska brödraskapet med sina rötter i egyptisk islam och motstånd till landets auktoritära styre de senaste 60 åren och salafisterna, vilka är Inspirerad av Wahabite puritanism, å andra sidan.

Under de sista dagarna av vårt besök blev detta och militärens roll klart. Den 18 november bröt stora protester i flera större städer mot fortsatt militärt engagemang i den politiska processen. Några dagar senare hade protesterna utvecklats till konflikter mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter, främst på Tahir Square i Kairo. Totalt 40 personer förlorade sina liv.

Protesterna initierades av salafistpartierna och kom till stöd av sekulära och liberala partier, medan det muslimska brödraskapets frihet och rättvisa parti inte gjorde det. De ville inte störa valprocessen. Brödraskapet anklagades då för att blunda för militärens dominans. Vissa hävdade att deras ställning skulle ha en negativ inverkan på det muslimska brödraskapets valresultat.

Även om valprocessen inte är över är det tydligt inte fallet. Indikationer är att frihets- och rättvisa partiet kommer att få cirka 40 procent av rösterna. De sekulära och mer liberala partierna var å andra sidan inte så framgångsrika som många hade hoppats på och som hade återspeglats i världen.
Ändå är det osäkert om partiet för frihet och rättvisa kommer att få lika mycket inflytande som i förhållande till deras framgångar i valet. Militären kommer att fortsätta att vara en dominerande kraft i egyptisk politik under överskådlig framtid. Det styrande militära rådet, Scaf (Supreme Council of Forces), i november försökte appellera demonstranter genom att framföra presidentvalet till mitten av 2012. Men det dokument som ledde till protesterna hade inte formellt dras tillbaka. Enligt detta dokument kommer militärbudgeten att förbli obevisad från landets valda representanter, och militären kommer att kontrollera kommitténs sammansättning som ska skriva den nya konstitutionen.

Som ett uttryck för deras strävan att dominera egyptisk politik utsåg militären nyligen en rådgivande grupp med flera politiska partiers representanter som medlemmar. Gruppen kommer att agera tills en president väljs och fungerar som ett gränssnitt mellan Scaf och samhället. Parlamentet kommer inte vara den enda institutionen som utser ledamöterna i utskottet för konstitutionen, en general i militärrådet underströk.

Brödraskapets frihets- och rättvisa parti berättade förtydligt av det rådgivande rådet som markerar att ingen tredje del kan begränsa parlamentet i lagstiftningsfrågor.

konferensstockholmskärgård

Det muslimska brödraskapet kommer att använda sin makt i parlamentet för att minska militärens dominans och överföra politisk makt från en presidentsregel till parlamentet. Den avgörande frågan är huruvida brödraskapet i detta kommer att söka stöd i den mer liberala sidan av de politiska spektra eller om det kommer att förbundas med salafisterna och lägga fram en mer radikal, fundamentalistisk och puristisk tolkning av islam. Svaret kommer efter de återstående rundorna av valet.
En avgörande faktor är huruvida de liberala och mer sekulära krafterna kan förena och genomföra ett bättre valresultat. Som en observatör skrev, kommer detta.

Konferens Stockholm Skrgrd – Konferensguiden & anlggningar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress spam blocked by CleanTalk.